Információk a refraktométerek felhasználásáról

Mit mér az AdBlue refraktométer?

Mi az az AdBlue?

Az AdBlue  egy olyan adalékanyag, amely a kipufogógáz tisztítása céljából alkalmaznak a dízel és egyes benzinmotoroknál. Az Euro 4, 5 és 6-s előírásoknak megfelelően csökkenteni kell a mérges gázok tartalmát a kipufogógázokban. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy milyen elvárások vannak az EURO elvárások szerint

NOx adatok EURO szerint

Az AdBlue egy folyékony, tiszta oldat, amely ioncserélt vízből és autóipari karbamidból (32,5 %) áll. Az AdBlue® a dízelmeghajtású motorok kipufogógázaiba kerül befecskendezésre, és célja – az SCR- (szelektív katalitikus redukciós) technológiával együtt a nitrogén-oxidok csökkentése. A forró kipufogógázok között az AdBlue ammóniává alakul, a katalizátorban semlegesíti a káros nitrogén-oxidokat, valamint nitrogénné és H2O-vá (gőzzé) alakítja őket.

AdBlue alkalmazása

Az AdBlue-t külön tartályban tárolják és csak az égéstermékekhez keverik. Nem lehet az ADBluet a dízel üzemanyaggal összekeverni. Ez a technológia csökkenti a kipufogógázok NOx tartalmát és mindemellett közvetve a motor hatékonyságát is növelik.

Az AdBlue színtelen folyadék, nem mérgező, nem veszélyes anyag. Az AdBlue  67,5%-a víz és 32,5% urea (karbamid).

Hogyan lehet ellenőrizni az AdBlue minőségét?

Mivel a karbamid vízben jól oldódik, a koncentrációja is változhat víz hozzáadásával (csökken) vagy ha vizet vonunk el az oldatból (párolgás esetén). A dízel gépkocsikban fontos ellenőrizni a reális koncentrációt.

Az AdBlue koncentrációját egyszerűen lehet ellenőrizni egy AdBlue mérésére szolgáló kézi refraktométerrel – RHA-801ATC . A refraktométer skáláján egy széles vonal mutatja a32,5% értéket, amelynek meg kell felelni az AdBlunak a mérés során.

AdBlue refraktométer

 

Kalibrálás és mérés

 

  1. Tartsa a kézi refraktométer elülső részét fény felé. Csavarja a dioptriaszabályozót, amíg éles képet nem kap. A fehér és színes terület közötti határvonal a %-ban kapott érték, amelynek desztillált víz esetén 0 értéknek kell lennie.

 

  1. A nulla-érték beállítása. Nyissa ki a prizmafedőt és tegyen 2-3 csepp desztillált vizet az alsó prizmára a mellékelt pipettával. Zárja le prizmafedőt, hogy ne maradjon levegő a fedő és prizma között. Kb. 30 másodpercig várjon. Ezután a kalibrációs csavarral állítsa be a határvonalat a nulla értékre. A nulla beállítását 20 oC-n végezzük.

Mérés refraktométerrel

3. A mérés a kalibráció után elvégezhető. Először is töröljük le a prizma felületét puha törlőkendővel. Szárítsuk ki a prizma felületét. Tegyünk 2-3 csepp oldatot a prizmára. Zárjuk le a prizmatetőt és mérjük meg a határvonal értékét a megfelelő skála segítségével. Tisztítsuk meg a prizma felületét nedves törlőkendővel. Szárítás után eltehetjük.

 

 

TEJ és a REFRAKTOMÉTER

A tej szárazanygtartalmának a klasszikus mérési módszere elég munkaigényes. A gyakorlatban viszont fontos gyorsan megmérni a tej szárazanyag tartalmát, hogy meg lehessen állapítani higították vagy sem a tejet. Errre a célra alkalmazható egy kézi vagy digitális refraktométer is.

NITROSOL REFRAKTOMÉTER

A nitrosol folyékony műtrágya koncentrációját egyszerüen megmérhetjük egy kézi refraktométerrel. Az alábbiakban leírjuk a mérési módszer lényegét.

2019.11.30 16:58
Kovács István

Sör Refraktométerek alkalmazása

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.