Információk a refraktométerek felhasználásáról

NITROSOL folyékony műtrágya minőségének az ellenőrzésére refraktométerrel

2017.11.18 14:29

NITROSOL REFRAKTOMÉTER

A nitrosol folyékony műtrágya koncentrációját egyszerüen megmérhetjük egy kézi refraktométerrel. Az alábbiakban leírjuk a mérési módszer lényegét.

NITROSOL REFRAKTOMÉTER a folyékony műtrágya minőségének az ellenőrzésére

Mérési módszer leírása

A folyékony NITROSOL műtrágya keverék összetétele a gyári leírás szerint 30% karbamid és 40% ammónium nitrát.

A keverék sűrűsége 1,26-1,29 g/cm3 határon belül kell lennie, vagyis egy 1,275 g/cm3 középértékhez viszonyítva +/- 1,2 % szórást jelent.

 A mérési módszer célja - egyszerűen és gyorsan meghatározni a termék minőségét és kimutatni, ha vízzel hígították a terméket.

 Ha 1 % pontossággal tudjuk mérni az összetétel változását, akkor már ki tudjuk mutatni az esetleges 2%-s hígítást.

Egy 20 000 kg-s tartálykocsi esetében 2 % hígítás, 400 kg veszteséget jelenthet.

 A mérésekre kézi refraktométert használunk, amelynek a mérési határa 58 - 92 BRIX% között van.

refraktométer skála

Kézi refraktométer RHB-92/ATC használata

A refraktométer beépített hőmérséklet-kompenzációs műszer (ATC) és 10 oC-tól 30 oC-ig automatikusan korrigálja a mért értékeket 20 oC-ra.

 

Mérés

  1. Tartsa a kézi refraktométer elülső részét fény felé. Csavarja a dioptriaszabályozót, amíg éles képet nem kap. A fehér és színes terület közötti határvonal a %-ban kapott érték, amelynek a kalibráló oldat értékének felel meg.

 

  1. A kalibrálás. Nyissa ki a prizmafedőt és tegyen 2-3 csepp kalibráló oldatot az alsó prizmára a mellékelt pipettával. Az oldat cseppet zárja le  a fedővel úgy , hogy ne maradjon levegő a tető és prizma között.  Ezután a kalibrációs csavarral állítsa be a határvonalat a kalibráló oldat BRIX értékére . A kalibrálást  20 oC-n végezzük.

 

  1. A mérés a kalibráció után elvégezhető. Először is töröljük le a prizma felületét puha törlőkendővel. Szárítsuk ki a prizma felületét. Tegyünk 2-3 csepp oldatot a prizmára. Zárjuk le a prizmatetőt és mérjük meg a határvonal értékét a megfelelő skála segítségével. Tisztítsuk meg a prizma felületét nedves törlőkendővel. Szárítás után eltehetjük.

 

FIGYELMEZTETÉS

 

  1. Ne mossuk a műszert vízzel, mert bekerülhet a belsejébe és tönkreteszi a refraktométert.
  2. Mivel a refraktométer precíz optikai műszer, óvatosan kell vele bánni. Ne érintsük kézzel az optikai felületet, és mindig tartsuk szárazon mérések közt. Ne tároljuk korróziót kiváltó anyagok közelében. Védjük rázástól, ütéstől, eséstől.

A gyártó 12 hónap garanciát vállal a termékre, ha a fentiek szerint használják

Kalibrálási görbe nitrosol

 Bővebb információért írjon nekünk:info@labornite.hu

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.