AKÁR INGYENES KISZÁLLITÁS!
100% GARANCIA

 

Miért pont itt érdemes ?

Mert mi  profik vagyunk !

Segítünk kiválasztani az árban

és minőségben Önnek való

terméket!

 

Miben Segíthetünk?

info@labornite.hu 

Tel: 0652/445-755

Munkanapokon 8-18ig

TOP termékek
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Tejipari refraktométerek

Fő kategória >Tejipari refraktométerek

A tej összetevői

A tej összetevőinek aránya jelentősen függ attól, hogy milyen állattól származik. 1 liter tehéntej tápértéke 620 kalória. Átlagos összetétele: 87,9% víz és 12,1% szárazanyag.

 

 

Természetesen a tejben még vannak más anyagok is csak mg , mikro-gramm vagy annál is kisebb mennyiségben ( vitaminok, kalcium, kálium, magnézium stb.) .

A tehéntejben a zsírmentes szárazanyag tartalom kb. 8,7% , a zsírtartalom átlagban 3,7% és az összes szárazanyag tartalom 12,4%, tehát a víztartalom 87,6%.

Nagyon gyakran felmerül az a probléma, nem adtak-e a tejhez vizet? Ezt meglehet állapítani, ha meg tudjuk mérni a tej szárazanyag tartalmát.

Gyakorlatban laboratóriumi mérésekkel lehet megmérni a tej szárazanyag tartalmát. De az utóbbi években, már egyes országokban ( USA, EU) kezd elterjedni a refraktométeres szárazanyag-tartalommérés ( Moore et al. , 2009, J. Dairy Sci. 92:3503 Emily L. Stayduhar ,  Honors Research Thesis ,  Department of Animal Sciences ,The Ohio State University, 2012).

 

Több kutatás is kimutatta, hogy a tej szárazanyag tartalma (laboratóriumi módszerekkel mért érték) és a refraktométerrel megmért BRIX% között lineáris a kapcsolat (J. Dairy Sci. 92:3503-3509, 2009):

Y=2.077 + 0.9984x,

 amelyben  Y = szárazanyag tartalom (TS) a tejben and x = refraktométerrel mért Brix érték.

Az alábbi grafikon mutatja ezt az összefüggést. Ha lekerekítjük az egyenletben szereplő számokat,

akkor kapunk egy egyszerű szabályt:  TS = BRIX% +2 .Vagyis , ha a mért BRIX% értékhez hozzáadunk 2, akkor megkapjuk a szárazanyag tartalmat százalékban.

 

 

 

 

 Sorrend:

 A FÖCSTEJRŐL VAGY MÁS NÉVEN KOLOSZTRUMRÓL

 

A borjak úgy jönnek a világra, hogy teljesen védtelenek a fertőzésekkel szemben, mivel a szervezetükben még nincsenek kórokozók elleni antitestek. Ezeket az újszülött teljes egészében a föcstejből veszi fel.

Mivel a borjú specifikus védőanyagoktól mentesen, gamma-globulin nélkül születik, a betegségekkel szembeni védettséget az elfogyasztott föcstejjel szerzi meg. Ez a kolosztrális immunitás.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az első és második borjas tehenek föcstejének immunglobulin koncentrációja nem éri el a kívánt 50-60 mmol/dm3-es értéket, és ha a borjú ilyen föcstejet kap, azzal szükségtelen fertőzésveszélynek tesszük ki.

Ezért is fontos  megmérni a a kolosztrum immunglobulin színtjét.

 

Az utóbbi években elvégzett kisérletek bizonyították, hogy a kolosztrumban lévő immunglobulin koncentráció arányos a föcstejben mért BRIX% értékkel. Vagyis egy BRIX refraktométer segítségével, bármelyik farmon gyorsan meglehet határozni a borjaknak adott föcstej minőségét.

Egy biztos határértéket húztak meg a tudósok (Bielmann et al. (2010, J. Dairy Sci. 93:3713): a kolosztrum BRIX értéke nem lehet alacsonyabb 22 % ( vagyis a borjaknak csak ≥22% BRIX értékü kolosztrumot kell adni). A 22%BRIX megfelel 50 g/L  IgG.

 

Egy pár cikk linkje az érdeklődőknek:

http://dx.doi.org/10.3168/jds.2012-5823

http://www.biomedcentral.com/1746-6148/10/178

http://journal.ke.hu/aak/index.php/aak/article/view/652/684

http://www.largeanimalinternalmedicine.com/references/chapter_021.php