AKÁR INGYENES KISZÁLLITÁS!
100% GARANCIA

 

Miért pont itt érdemes ?

Mert mi  profik vagyunk !

Segítünk kiválasztani az árban

és minőségben Önnek való

terméket!

 

Miben Segíthetünk?

info@labornite.hu 

Tel: 0652/445-755

Munkanapokon 8-18ig

TOP termékek
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Cukortartalom mérés

Fő kategória >Cukortartalom mérés

Cukortartalom mérés refraktométerrel.

A refraktométerek legfőbb felhasználási területe a cukortartalom mérés oldatokban.Más módszerekkel is lehet cukortartalmat mérni, de sokkal bonyulutabban, mint a refraktométerekkel.

 A refraktométerekben éppen ezért terjedt el a cukor skála- BRIX%.

A BRIX % megfelel a cukor százaléknak az oldatban, vagyis 1% egyenlő 1 g cukor 100 g oldatban.

A refraktométeres cukortartalom mérés leegyszerűsiti a gyümölcsök minőségének az ellenőrzését, az érés folyamatának a megfigyelését. Az érés során, a gyümölcsökben nő a cukortartalom ( BRIX%). A cukortartalom mérése nagyon egyszerű, csak pár csepp gyümölcslevet kell a prizma felületére cseppenteni, lefedni a refraktométer fedőlemezével és leolvasni mérési eredményt.

 Sorrend:

 

Méz refraktométer kalibrálása és a mérések elvégzése.

 

A méz refraktométer skálája 58,0 - 92,0 BRIX% között van, ezért már egyszerűen, tiszta vízzel nem tudjuk kalibrálni. Ezekhez a refraktométerekhez a kalibráláshoz  ismert BRIX% értékű folyadékokat szoktak használni, amelyek értéke természetesen beleesik a mérési határokba. A hátrányuk csak annyi, hogy ezek a kalibráló folyadékok nem olcsóak. Sokszor drágábban lehet beszerezni őket , mint magát a refraktométert. Például, az RI48 kalibráló oldatból 75 ml (minőségi bizonylattal), amelynek a BRIX% értéke 76,0 , nettó 35000 Ft-ba kerül ( www.kertlabor.hu ). Mivel ezek az oldatok szilikon olajokból vannak összeállítva, a refraktométer műanyag fedőjét marják és 1-2 kalibrálás után tönkreteszik. Ezért némely gyártó speciális üveg tetőt is ad a kalibráláshoz, amellyel kell leszorítani a prizmára a kalibráló folyadékot.

 

A gyakorlatban ezt a problémát, másodlagos kalibráló egyedekkel szoktuk kiküszöbölni. Ha a felhasználó saját célra végzi a méréseket, számára elegendő a kézi méz refraktométerek által elérhető 0,5 BRIX% pontosság. Ezért a méz esetében elegendő egy jó minőségű mézből valamelyik laborban megmérni pontosan kalibrált műszeren a BRIX% értéket és ezt a méz-próbát használni a méz refraktométer kalibrálására. Természetesen, megfelelően kell tárolni, zárt edényben, hogy a cukortartalma és víztartalma ne változzon az idő múlásával.

A méz refraktométerekben általában be van építve a víztartalom skála is. Ha a felhasználónak a refraktométerében nincs ilyen skála ( Például, nem minden típusú digitális refraktométerben található meg ez a skála), csak a BRIX% egység, a víztartalmat egyszerűen ki lehet számítani a mért BRIX% alapján. A méz összetétele bonyolult, de a cukor és a víz együttesen átlagban 97,5 % tesz ki. Vagyis minden más anyag együtt is csak 2,5 százalék. Tehát, ha mézben mértünk, például,  72 BRIX% -t, akkor a víztartalom értéket megkapjuk, ha a 97,5-ből kivonjuk a cukortartalmat : 97,5 -72,0= 25,5%.

 

Vizes oldatok mérése.

A tiszta víz BRIX% egyenlő nullával. Mivel a refraktométer pontossága 0,2%, ezért csak ilyen koncentrációtól magasabb értékű vizes oldatokban van értelme használni a műszert. A cukortartalom mérésén kívül használható más vizes oldatok koncentrációjának a meghatározására, mint alkoholtartalom párlatban (pálinkában), tisztítóoldatok, fagyállók, technológiai olajos keverékek, akkumulátorsav ellenőrzésére. A gyakorlatban, hogy ne keljen kalibrálni a műszert a megfelelő feladatra, a gyártó gyárilag kalibrálja refraktométert és a mérési feladatnak megfelelő skálával látja el. A felhasználónak elegendő mérés előtt tiszta vízzel beállítani a"nulla" értéket és már mérhet is vele.

 

Alábbi kalibrációs egyenes mutatja, hogyan függ a törésmutató a víz sótartalmától ( 1 ppt = 1 g/l )

 

 

 

 


Webáruház készítés