AKÁR INGYENES KISZÁLLITÁS!
100% GARANCIA

 

Miért pont itt érdemes ?

Mert mi  profik vagyunk !

Segítünk kiválasztani az árban

és minőségben Önnek való

terméket!

 

Miben Segíthetünk?

info@labornite.hu 

Tel: 0652/445-755

Munkanapokon 8-18ig

TOP termékek
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Borászati és cefre refraktométerek

Fő kategória >Borászati és cefre refraktométerek

A borászatban használt refraktométereknek legalább 25 BRIX%-ik kell mérniük, mivel az édesebb szőlőkben ilyen magas cukortartalom is lehet.Viszont az aszúban még magasabb a cukortartalom és ezért is jó, ha borászati refraktométer 40 BRIX%-ig mér.

FIGYELEM! A BRIX% nem egyezik a magyar mustfokkal!Ha mind a két egységben szeretné megmérni a múst cukorfokát, használja a Háromskálás refraktométert, amelyik tartalmazza a Magyar Mústfok skálát is ( KMW).Sorrend:

TANÁCSOK KISÉRLETEZŐ KEDVÜEKNEK

 

Hogyan mérjünk alkoholtartalmat pálinkában bor refraktométer segítségével?

 

Bor refraktométer általában két skálát tartalmaz: egy  0,0-40,0 BRIX% -t és egy 0,0-25 térfogati alkohol % skálát. Sokan tévedésben vannak a név miatt. Azt hiszik, hogy a bor refraktométerrel a borban és cefrében is lehet cukor és alkohol szintet mérni - de nem! Ez nem így van. A bor refraktométer a bor gyártásának az elősegítésére van szerkesztve és must cukortartalmát lehet vele meghatározni. A második alkohol skála  ( a kézi bor refraktométer esetében) viszont azt a teoretikusan elérhető alkoholszintet mutatja, ami majd a borban lesz, forrás után. Tehát ez az alkohol skála nem használható más oldatokban alkohol meghatározására.

Ha borpárlatban, pálinkában, vagy vodkában akarjuk használni a refraktométert, akkor a BRIX skálán mért egységből lehet kiszámítani a megfelelő értékeket. A refraktométer gyártók nem adnak ilyen kalibrációt a műszerhez, ezt egyszerűen elvégezhetjük mi is.

A gyakorlatban az alkohol-víz keverék BRIX érlékei ( a 0,2% pontossági szinten) lineárisan változnak az alkohol szint növekedésével, vagyis a kalibráló  vonal egy egyenes, amely a "nulla" értéktől indul. Ezért elegendő megmérni egy ismert alkohol tartalmú keverék BRIX értékét és abból kiszámíthatjuk az alkohol %  meghatározásához szükséges szorzót.

Példa. 40%-s vodkában, 14,2 BRIX%-t mértem kézi refraktométerrel. A szorzó = 40% alkohol:14,2=2,817. Hogy ellenőrizzem a mérés helyességét, elkészítettem 1:1 hígítással (1 rész vodka + 1 rész víz) egy 20% alkohol tartalmú oldatot. Annak a BRIX%  értéke  7,1-7,2 között volt, amelyből megkapom az alkohol tartalmat egy szorzással :  7,2x2,817=20,3 %.

 Mint látjuk a  +/- 0,2% pontosságon belül lehet használni az ilyen egyszerű módszert. Minél közelebb van a kalibrálási pont a mérendő egységhez, annál pontosabban lehet elvégezni a mérést.

A széles választási lehetőségeket nem tudjuk bemutatni ezen az oldalon, ezért kérjük, forduljon bátran hozzánk kérdésével:
Itt írhat levelet


Webáruház készítés