AKÁR INGYENES KISZÁLLITÁS!
100% GARANCIA

 

Miért pont itt érdemes ?

Mert mi  profik vagyunk !

Segítünk kiválasztani az árban

és minőségben Önnek való

terméket!

 

Miben Segíthetünk?

info@labornite.hu 

Tel: 0652/445-755

Munkanapokon 8-18ig

TOP termékek
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Sör refraktométerek

Fő kategória >Sör refraktométerek

Az otthoni sörgyártás egyre terjed hazánkban. Akárcsak a cefrézésnek, vagy a borászatnak, a sörgyártásnak is megvannak a saját mérőeszközei, vagyis ebben az esetben is a jó eredmény eléréséhez kötelező mérésekkel ellenőrizni a termék állapotát. A gyártás folyamán mérni kell a sörlé ( "fickósör", "zöldsör" ) vagy BRIX% értékét, vagy a sörlé sűrűségét ( úgynevezett SG értéket, másként fajsúlyát).

A fajsúlyt vagy úszós fajsúlymérővel mérik, vagy refraktométerrel. Az úszós fajsúlymérővel történő mérések "macerásak". Csak nagyobb térfogatú edényben lehet elvégezni, a mért érték leolvasása sem egyértelmű, főleg a habzó anyagban. A méréseket ugyanazon a hőfokon kell elvégezni, vagy táblázat segítségével korrigálni az eredményt. A refraktométerek esetében automata hőmérséklet kompenzáció ( ATC) be van építve, ezért is használnak egyre többen kézi vagy digitális refraktométereket. A refraktométerrel végzendő méréshez, csak pár csepp minta kell és az egész mérés 1 percet vesz igénybe. Így gyorsan és sokszor , majdhogynem folyamatosan, lehet követni a sör érési folyamatát. A sörfőzés  folyamata alatt többször is javasolt mérni az SG értéket. Ha az SG érték már nem változik, akkor vége a főerjedésnek. Megkülönböztetik a kezdeti fajsúlyt, angolul OG (Original Gravity) és a végső fajsúly, vagyis az FG (Final Gravity).

 Ha a sör a kezdeti fajsúly legalább 1/3-ig leerjedt (pl.: OG: 1,042 és FG: 1,014), minden rendben van. De bővebben információt az alapanyagok gyártóitól és "sörös" weboldalakról is be tud szerezni bárki.Sorrend:

Webáruház készítés