Információk a refraktométerek felhasználásáról

Sör Refraktométer

2019.11.30 16:58
Kovács István

Sör Refraktométerek alkalmazása

Miért kell mérni a sörgyártás során?

Az otthoni sörgyártás egyre terjed hazánkban. Akárcsak a cefrézésnek, vagy a borászatnak, a sörgyártásnak is megvannak a saját mérőeszközei, vagyis ebben az esetben is a jó eredmény eléréséhez kötelező mérésekkel ellenőrizni a termék állapotát. A gyártás folyamán mérni kell a sörlé ( "fickósör", "zöldsör" ) vagy BRIX% értékét ( néha brix foknak hívják és °Bx jelölik), vagy a sörlé sűrűségét ( úgynevezett SG értéket, másként fajsúlyát).

 

Sűrürüség, falysúly mérése

A fajsúlyt vagy úszós fajsúlymérővel mérik, vagy refraktométerrel. Az úszós fajsúlymérővel történő mérések "macerásak".

 

 

Csak nagyobb térfogatú edényben lehet elvégezni, a mért érték leolvasása sem egyértelmű, főleg a habzó anyagban. A méréseket ugyanazon a hőfokon kell elvégezni, vagy táblázat segítségével korrigálni az eredményt.

A refraktométerek esetében automata hőmérséklet kompenzáció ( ATC) be van építve, ezért is használnak egyre többen kézi vagy digitális refraktométereket.A refraktométerrel végzendő méréshez, csak pár csepp minta kell és az egész mérés 1 percet vesz igénybe.

Így gyorsan és sokszor , majdhogynem folyamatosan, lehet követni a sör érési folyamatát. A sörfőzés  folyamata alatt többször is javasolt mérni az SG értéket. Ha az SG érték már nem változik, akkor vége a főerjedésnek. Megkülönböztetik a kezdeti fajsúlyt, angolul OG (Original Gravity) és a végső falysúly, vagyis az FG (Final Gravity).

Ha a sör a kezdeti fajsúly legalább 1/3-ig leerjedt (pl.: OG: 1,042 és FG: 1,014), minden rendben van. De bővebben információt az alapanyagok gyártóitól és "sörös" weboldalakról is be tud szerezni bárki.Az  RSG-32ATC refraktométer, egy klasszikusnak mondható élelmiszeripari refraktométer, amelyik BRIX %-t és fajsúlyt (SG) mér a  sörben.

 

Ha Sör refraktométert szeretnél vásárolni, azt itt teheted meg: SÖR REFRAKTOMÉTER

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.