TEJ és a REFRAKTOMÉTER
A tej szárazanygtartalmának a klasszikus mérési módszere elég munkaigényes. A gyakorlatban viszont fontos gyorsan megmérni a tej szárazanyag tartalmát, hogy meg lehessen állapítani higították vagy sem a tejet. Errre a célra alkalmazható egy kézi vagy digitális refraktométer is.

Tej és a szárazanyagtartalom
A tej összetevőinek aránya jelentősen függ attól, hogy milyen állattól származik. Átlagos összetétele: 88 % víz és 12 % szárazanyag.
A tehéntejben, anyatejben és a kecsketejben lévő szárazanyag alapvető összetevőinek az eloszlását az alábbi táblázat tartalmazza:
Tej alkotórészeinek összehasonlítása
|
Tej alkotórésze
|
Anyatej
|
Tehéntej
|
Kecsketej
|
Fehérje
|
1,0
|
3,3
|
3,6
|
Tejcukor
|
6,9
|
4,7
|
4,5
|
Ásványi anyag
|
0,2
|
0,7
|
0,8
|
Zsírmentes száraz anyag
|
8,1
|
8,7
|
8,9
|
Zsír
|
4,4
|
3,7
|
4,1
|
Száraz anyag
|
12,5
|
12,4
|
13,0
|
Energia (kcal/100 g)
|
71
|
65
|
69
|
Természetesen a tejben még vannak más anyagok is csak mg , mikro-gramm vagy annál is kisebb mennyiségben ( vitaminok, kalcium, kálium, magnézium stb.) .
A tehéntejben a zsírmentes szárazanyag tartalom kb. 8,7% , a zsírtartalom átlagban 3,7% és az összes szárazanyag tartalom 12,4%, tehát a víztartalom 87,6%.
Nagyon gyakran felmerül az a probléma, nem adtak-e a tejhez vizet? Ezt meglehet állapítani, ha meg tudjuk mérni a tej szárazanyag tartalmát.
Gyakorlatban laboratóriumi mérésekkel lehet megmérni a tej szárazanyag tartalmát. De az utóbbi években, már egyes országokban ( USA, EU) kezd elterjedni a refraktométeres szárazanyag-tartalommérés ( Moore et al. , 2009, J. Dairy Sci. 92:3503 ; Emily L. Stayduhar , Honors Research Thesis , Department of Animal Sciences ,The Ohio State University, 2012).
Több kutatás is kimutatta, hogy a tej szárazanyag tartalma (laboratóriumi módszerekkel mért érték) és a refraktométerrel megmért BRIX% között lineáris a kapcsolat (J. Dairy Sci. 92:3503-3509, 2009):
Y=2.077 + 0.9984x,
amelyben Y = szárazanyag tartalom (TS) a tejben and x = refraktométerrel mért Brix érték.
Az alábbi grafikon mutatja ezt az összefüggést. Ha lekerekítjük az egyenletben szereplő számokat,
akkor kapunk egy egyszerű szabályt:
TS = BRIX% +2 .
Vagyis , ha a mért BRIX% értékhez hozzáadunk 2, akkor megkapjuk a szárazanyag tartalmat százalékban.

Nagyszámú tejmintákon mért átlag BRIX% érték 10,1 +/- 0,5 , tehát kiszámított TS = 12,1%, ami közeli a más munkákban publikált átlag értékekhez.