Konyhai refraktométerek
A refraktométerek betörnek a konyhára!
A modern konyha kelléke lett a refraktométer. Mivel egyre aktuálisabb az alacsony cukortartalmú ételek készítése, rájöttek, hogy csak precíz cukortartalom mérésekkel lehet pontosan tudni, mennyi cukrot is tartalmaznak ételeink.
A mai modern diéták kivitelezéséhez nem elég csak a mennyiségek kimérése, tudni kell a komponensek beltartalmát, szárazanyag tartalmát, cukortartalmát.
Ez főleg aktuális a cukrászdák számára, ahol minden a cukor körül forog.De lekvárok, dzsemek minőségének
az ellenőrzéséhez, fagyik, gyümölcslevek, gyümölcsök minőségi ellenőrzéséhez is a refraktométer a megoldás.
A refraktométerek betörnek a konyhára! Kézi és digitális refraktométerek elérhetőek jó árban, ezért várható is volt ez a fordulat.
Kiderül, nem csak cefrézéshez és borászathoz van szükség a refraktométerre, de a háziasszonyoknak is konyhán.
A profi konyhafőnökök pedig már régen alkalmazzák.
Nem mindegy a diéta szempontjából , ha egy alma 5% cukortartalmú, vagy 15 % a cukortartalama.
Mert az első almából ha 3-t megeszünk, akkor fogyasztunk el annyi cukrot, mint a másodikból. Vagyis , ha mind a kettőből egyforma mennyiséget fogyasztunk, akkor az első elfogyasztása 3-szor kevesebb cukrot visz be a szervezetünkbe!
Mindezt egyszerű megmérni egy refraktométerrel.